Mind in Furness begins work on a wellness garden in Barrow

Work is underway to turn a plot of wasteland in Barrow into a ‘wellness garden’ for a mental health charity.

The Mind, the national mental health charity, has chosen the Furness branch to be the proud recipients of the ‘Mind Garden’, recently exhibited at the Chelsea Flower Show as part of the Giving Back Project, which gave 14 charities, whose spirit, the chance to exhibit a garden at the national event.

The whole garden was shipped to Barrow 3 days after the Chelsea Flower Show, and Mind in Furness was quick to thank those who volunteered to ship the plants, given the tight deadline.

READ MORE: ‘From wasteland to wellness’ – Positive response for garden plans for mental health

The charity posted on May 31: “Our first delivery of trees arrived at 6.30am.

“Many thanks to the amazing drivers at Wincanton PLC who volunteered to travel overnight from Chelsea.”

Planting is currently underway following the digging and leveling of the plot of land, for which Mind in Furness outlined its plans in the project initiation document:

“Mind in Furness’ William Bingley Wellness Center is based at the center of Barrow in Furness in the deprived area of ​​Hindpool and bordering the equally deprived central area, at 64 School Street next to us is a plot wave belonging to the council.

WASTE: The land was abandoned

‘The land has been wasteland for many years and before that it housed a church destroyed by fire and previously empty and unused for anything other than storage for over 50 years.’

“Mind in Furness wishes to ‘acquire’ the land and with the support of partners, funders and the local community, transform it into a mental wellness focused community garden, and green space in an underprivileged community, a space that encourages involvement, cohesion and offers all the well-known advantages of access to outdoor space.

The Mind Garden, which was designed by Andy Sturgeon, is described by Mind:

“At its highest point, a circular seating area creates a sanctuary for conversation.

“Set within curved clay plastered walls, it is a place to sit side by side and share experiences and advice, surrounded by meadow-like spaces and soothing birch trees.

“A gravel path then descends to a lower level, bringing people together before the garden opens up before them.

“In this way, the design reflects what it can feel like to open up to others about your mental health.

Comments are closed.